Office Space in Mas de Miquel building

Barcelona | built in 2023

Renovation of an old house in the Mas de Miquel building, a historic noucentista-style building on Avenida Diagonal, and the first with a reinforced concrete structure in the city. The apartment is transformed for a new use: from residential to offices. This operation is carried out without affecting the value and noble character of the main rooms, which are linked along the façade by means of glass doors with a bourgeois feel. Featuring the organic shapes of the access atrium, through curved geometries, the old distribution – highly compartmentalized with corridors and old mezzanines- is modified to achieve more fluidity in use and interesting crossed perspectives.

The Mas de Miquel building, a historic Noucentista-style building in Diagonal street.

It was the city’s first structure with a reinforced framed concrete design, with pioneering features such as central heating, a central vacuum system, and the functional segregation of elevators and staircases.

Completed in 1929, the building was designed by Domenec Sugrañes, a disciple of Antoni Gaudí.


A fully decorated hall atrium provides entry to all the apartments. Some say that the architect was inspired by the Casa Milà designed by his mentor, Gaudí, while others claim it was Mr. Miquel who fell in love with a similar atrium in a hotel spa.

The previous layout of the apartment featured a pronounced segregation between common rooms and domestic service areas, including a mezzanine that halved the height of domestic service areas.

While most of the noble rooms were connected and linked to the façade, they lacked independent access from the corridor.The commission was to transform the flat from residential into office space.

The commission also requested enough flexibility for the space to be used for purposes other than offices, such as showrooms, small clinic, or even as a residence again.

The transformation aimed to highlight the noble character of the main rooms, which are connected through glass doors, keeping the noucentista ambiance.

On the other hand, a new access and distribution system has been introduced to organize a more fluid functionality and create new intersecting perspectives. This is achieved through curved geometries inspired by the oval building atrium. At the end of each curve, tall mirrored doors are introduced to expand the aseptic perception of this area. This contrasts with the Noucentista rooms of the facade, and it serves as a transition from the atrium to the facade rooms. Now, all the rooms have independent access from this corridor, enhancing the flexibility and adaptability of the flat.

All the original craftsmanship has been meticulously restored, including the cornices and wooden doors. These were carefully dismantled and reinstated in their original positions.

A new local natural stone is used as pavement for the entire flat, replicating the arrangement of the original hydraulic pavement, which was damaged, and partially removed during successive partial renovations

In summary, the new floor plan can be divided into two parts: one connected to the facade (retaining the Noucentista-style), and the other connected to the atrium (formerly the service area, now with a contemporary atmosphere). It is in this latter part where all the new facilities are located, providing services to the entire floor plan. This includes the office kitchen, restrooms, air renovation system and the hidden climate systems. All the technological facilities are hidden below the new pavement and above the new ceilings in order to maintain the clean original aesthetic.

Building’s urban classification: «Assets with elements of interest (C)»


Program: flat renovation and transformation into office space | Surface: 210 sqm

Client: Private

Team: Albert Casas, Maria Amat, Frederic Villagrasa, Gina Surià, Núria Cánovas

Photography: Jose Hevia | Structural engineering: ofici-arquitectura | M&E Engineer: Andreu Villagrasa


Published in: HIC Arquitectura

The Mas de Miquel building, a historic Noucentista-style building in Diagonal street.

It was the city’s first structure with a reinforced framed concrete design, with pioneering features such as central heating, a central vacuum system, and the functional segregation of elevators and staircases.

Completed in 1929, the building was designed by Domenec Sugrañes, a disciple of Antoni Gaudí.


A fully decorated hall atrium provides entry to all the apartments. Some say that the architect was inspired by the Casa Milà designed by his mentor, Gaudí, while others claim it was Mr. Miquel who fell in love with a similar atrium in a hotel spa.

The previous layout of the apartment featured a pronounced segregation between common rooms and domestic service areas, including a mezzanine that halved the height of domestic service areas.

While most of the noble rooms were connected and linked to the façade, they lacked independent access from the corridor.The commission was to transform the flat from residential into office space.

The commission also requested enough flexibility for the space to be used for purposes other than offices, such as showrooms, small clinic, or even as a residence again.

The transformation aimed to highlight the noble character of the main rooms, which are connected through glass doors, keeping the noucentista ambiance.

On the other hand, a new access and distribution system has been introduced to organize a more fluid functionality and create new intersecting perspectives. This is achieved through curved geometries inspired by the oval building atrium. At the end of each curve, tall mirrored doors are introduced to expand the aseptic perception of this area. This contrasts with the Noucentista rooms of the facade, and it serves as a transition from the atrium to the facade rooms. Now, all the rooms have independent access from this corridor, enhancing the flexibility and adaptability of the flat.

All the original craftsmanship has been meticulously restored, including the cornices and wooden doors. These were carefully dismantled and reinstated in their original positions.

A new local natural stone is used as pavement for the entire flat, replicating the arrangement of the original hydraulic pavement, which was damaged, and partially removed during successive partial renovations

In summary, the new floor plan can be divided into two parts: one connected to the facade (retaining the Noucentista-style), and the other connected to the atrium (formerly the service area, now with a contemporary atmosphere). It is in this latter part where all the new facilities are located, providing services to the entire floor plan. This includes the office kitchen, restrooms, air renovation system and the hidden climate systems. All the technological facilities are hidden below the new pavement and above the new ceilings in order to maintain the clean original aesthetic.

Building’s urban classification: «Assets with elements of interest (C)»


Program: flat renovation and transformation into office space | Surface: 210 sqm

Client: Private

Team: Albert Casas, Maria Amat, Frederic Villagrasa, Gina Surià, Núria Cánovas

Photography: Jose Hevia | Structural engineering: ofici-arquitectura | M&E Engineer: Andreu Villagrasa


Published in: HIC Arquitectura

View all projects
View all projects